miercuri, 27 ianuarie 2016

Mișcările pământului

 
Pământul execută două mişcări cu, consecinţe imediate asupra vieţii oamenilor. În afară acestor două mişcări, Terra efectuează şi alte mişcări asupra cărora nu vom  insista (ex: mişcarea efectuată de către întregul sistem solar în jurul unui punct central din galaxia noastră). Aşadar, ne vom opri asupra: –         MIŞCĂRII DE ROTAŢIE şi
–         MIŞCĂRII DE REVOLUŢIE
Până la descrierea mişcărilor Pământului se impune să amintim că forma Pământului, dacă se face abstracţie de denivelări, este cea de SFERĂ. Forma sferică a fost demonstrată pentru prima dată de  ERATHOSTENE (sec III. Î. Hr.), care a măsurat cu precizie circumferinţa Pământului.
Când vorbim despre forma Pământului este necesar să aducem în discuţie şi notiunea de „ELIPSOID DE ROTAŢIE”, care redă forma uşor bombată a planetei la Ecuator şi mai turtită la poli. Astfel, între raza ecuatorială şi raza polară (VEZI nota 1), există o diferenţă de 1/297.
Forma de „GEOID” se aseamănă mai mult cu forma reală a Pământului (fără a fi identică cu ea). Geoidul este apropiat ca formă de suprafaţa medie a Oceanului Planetar şi prelungirea acestuia sub continente. Între geoid şi elipsoidul de rotaţie există o abatere de ± 100 m, volumul fiind identic.
Forma reală a Pământului este cea de „TERROID” sau „GEOID-PARĂ” SAU „TELUROID” şi a fost obţinută din observaţii satelitare.
1.MIŞCAREA DE ROTAŢIE

DURATA:– mişcarea se realizează în 24 de ore, adică într-o zi solară medie.
DIRECŢIA: – mişcării este de la VEST la EST şi induce imaginea aparentă a deplasării corpurilor cosmice (Soarele, Luna, stelele) de la est la vest.
CONSECINŢE: 
–         posibilitatea construirii unei unităţii de bază a timpului folosind lungimea zilei solare mijlocii (24 de ore);
–         deplasarea aparentă a corpurilor invers mişcării de rotaţie;
–         construirea unui sistem de tipul FUSELOR ORARE;
–         abaterea spre dreapta a corpurilor ce se deplasează pe direcţia meridianelor (forţa Coriols), evidenţiată prin direcţia curenţilor oceanici şi a circulaţiei aerului.
2.MIŞCAREA DE REVOLUŢIE
Miscarea de revolutie
 
DURATA: 365 zile, 9 minute şi 9 secunde, de-a lungul unei orbite în jurul Soarelui, de forma unei elipse, soarele fiind situat într-unul din focare.
 
CONSECINŢE: iluminarea diferită a globului terestru în cursul unui an – succesiunea anotimpurilor.
stabilirea unui interval de măsurarea a timpului: 1 an.
CONSECINŢE COMUNE:
Iluminarea diferită a suprafeţei terestre (datorită formei şi mişcării de rotaţie) influenţează cantitatea de caldura primita de la ecuator la poli în cursul unui an, determinând formarea zonelor de căldură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu